Oorzaken en risicofactoren van Alzheimer
331
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-331,single-format-standard,wp-theme-bridge,bridge-core-1.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-25.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Oorzaken en risicofactoren van Alzheimer

Oorzaken en risicofactoren van Alzheimer

De precieze oorzaak van Alzheimer is nog steeds onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat erfelijke factoren en levensstijl een rol spelen.

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van Alzheimer. Mensen wiens ouders of grootouders de ziekte hebben gehad, hebben een grotere kans om de ziekte te ontwikkelen. Er zijn ook bepaalde genetische mutaties die worden geassocieerd met een hoger risico op Alzheimer.

Levensstijlfactoren, zoals een ongezonde dieet, roken, weinig lichaamsbeweging en hoge bloeddruk, kunnen ook een rol spelen in het ontwikkelen van Alzheimer. Sommige studies suggereren dat een hoge bloedsuikerspiegel en ontstekingen in het lichaam ook een rol kunnen spelen.

Het is belangrijk om te weten dat deze factoren niet noodzakelijk leiden tot Alzheimer, ze zijn alleen geassocieerd met een hoger risico. Het is dus belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden, zoals regelmatig bewegen, een gezonde voeding, niet roken, en het behouden van een gezonde bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

Er zijn ook andere factoren die de risico’s van het ontwikkelen van Alzheimer kunnen verhogen, zoals het ouder worden, trauma aan de hersenen, en bepaalde ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressie.

Het is belangrijk om te weten dat geheugenverlies en veranderingen in gedrag en denkvermogen bij ouderen niet altijd het gevolg zijn van Alzheimer. Er zijn andere oorzaken, zoals beroerte, depressie en B12-tekort, die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om een ​​medische diagnose te krijgen als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uzelf of een geliefde.

 

 

Nationaal Ouderenfonds

De grootste organisatie die betrouwbare activiteiten organiseert is het Nationaal Ouderenfonds. Zij organiseren allerlei activiteiten. Van uitjes naar bijvoorbeeld het strand, een concert, museum of een voetbalwedstrijd. Bekijk de lijst met alle uitjes die het Ouderenfonds binnenkort organiseert.

 

Daarnaast organiseert het Nationaal Ouderenfonds ook lokale bijeenkomsten, zoals Samen Breien-clubs en OldStars sporten speciaal voor ouderen (wandelvoetbal, wandelhockey en later dit jaar komen daar nog wandelbasketbal en wandelhandbal bij). Wilt u ontdekken of er een leuke club bij u in de buurt zit? Dan kan via een van de twee links hieronder.

 

 

oldstars

OldStars wandelvoetballers

 

“Ik wil nog vaak mee met de Ouderenfondsbus. Het is zo gezellig!” Gerrit Konijnenberg (90) gaat graag op pad. Maar zonder hulp lukt dat niet. Daarom stapt hij graag op de bus van het Nationaal Ouderenfonds. “Het is ook fijn dat je wordt opgehaald en thuisgebracht.”

 

De BoodschappenPlusBus rijdt al in 90 gemeenten in Nederland en wordt gerund door vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om mensen een mooi moment of een leuk uitstapje te bezorgen. Ook bezoeken aan de supermarkt, het tuincentrum of familie behoren tot de opties. Ontdek of er een BoodschappenPlusBus in uw omgeving rijdt.

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Bij de lokale afdelingen van Nationale Vereniging de Zonnebloem worden kleinschalige activiteiten georganiseerd zoals het maken van een boswandeling, samen genieten van een lunch, een potje bingo of een bezoek aan een tuincentrum. Voer uw postcode hier in en bekijk wat de lokale afdeling van De Zonnebloem bij u in de buurt organiseert, in bijna elk plaats en wijk zijn vrijwilligers actief.

Vereniging Humanitas

Vereniging Humanitas helpt op allerlei manieren met het leggen van sociale contacten. Dat doen ze op verschillende manieren.

 

  • OuderenontmoetingHier worden allerlei verschillende activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een soos waar je binnenloopt voor een kopje koffie en een praatje. Maar ook aan gespreksgroepen, spelletjesmiddagen, een leeskring of samen koken en eten. Gezelligheid staat centraal, zo kunt u op een ontspannen manier nieuwe mensen leren kennen.
  • Vriendschappelijk Huisbezoek Heeft u behoefte aan iemand die bij u thuis komt om gezellig met u te praten en bent u zelf niet zo mobiel meer, denk dan eens aan een Vriendschappelijk Huisbezoek. De vrijwilligers begrijpen dat de dagen soms lang kunnen duren. Zij kunnen goed luisteren en zijn er speciaal voor mensen die hun gedachten en verhalen willen delen. Het vriendschappelijk huisbezoek duurt gemiddeld een paar maanden tot een jaar, afhankelijk van de behoefte.
  • Telefooncirkel Woont u alleen? De Telefooncirkel zorgt dat er elke dag iemand is die weet hoe het met u gaat. Het belrondje gaat langs acht tot tien alleenwonende mensen en werkt als een vinger aan de pols. Iedereen die alleen woont, kan meedoen. Oud én jong.
  • Vrijwillige ThuishulpAls u naast uw professionele thuiszorg graag wat extra hulp en aandacht wilt, denk dan eens aan de Vrijwillige Thuishulp. Deze vrijwilliger is speciaal gericht op uw welzijn. Meegaan naar het ziekenhuis? Praten? Een wandeling? Zegt u het maar. En als u dat fijn vindt, biedt de vrijwilliger ook hulp bij het onderhouden van oude contacten, of het leggen van nieuwe.

Stichting Vier het leven

Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw van Vier het Leven en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum. De deelnemers genieten van een drankje tussendoor en elkaars gezelschap en worden na afloop weer veilig thuisgebracht. Bekijk hoe u een keer mee kunt gaan met Stichting Vier het leven.

Omroep Max

Omroep Max heeft een online platform opgericht waar 50-plussers zich gratis kunnen inschrijven: www.50Plusnet.nl. Hier kunt u makkelijk en snel veel nieuwe mensen leren kennen.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer organisaties die bij u in de buurt uitjes en activiteiten organiseren. Deze kunt u bijvoorbeeld vinden door op internet te zoeken op de naam van uw woonplaats én activiteiten senioren. Of vraag iemand die u kent wat hij of zij doet, u kunt vast een keer mee.

Stichting Met je hart

Bij Met je hart kunnen mensen zichzelf niet aanmelden. Dat moet gedaan worden door bij bijvoorbeeld de huisarts, welzijnswerker of thuiszorg. Zo bereikt Met je hart een groep ouderen die zelf niet snel om hulp zouden vragen. Voor die mensen organiseert Met je hart in een groot deel van Nederland activiteiten. Hier kunt u meer lezen over Met je hart.

Onderwerp: Eenzaamheid, Gezelligheid
28 februari 2019
Carmen van Andel   bron: langerthuisinhuis.nl